En fjerdedel af forældreorloven holdes af svenske fædre

Mænd står for en voksende andel af forældreorlov i Sverige. I 2015 steg deres andel med 1,1 procentpoint sammenlignet med 2014, til 26,2 procent. Mest hjemme er de nordlandske fædre, mens de skånske fædre holder mindst barsel i hele landet.

I Skåne tog mændene 23,9 procent af forældreorloven sidste år, sammenlignet med 22,5 procent i 2014. I Lomma, nord for Malmø, havde fædrene den højeste andel, mens fædrene i Bjuv udenfor Helsingborg lå i den anden ende af skalaen.

Hvorfor netop de skånske fædre holder mindst forældreorlov kan Niklas Löfgren, Forsikringskassens familieøkonomiske talsmand, ikke svare på, men det har været det samme mønster tidligere år. Det som mest tydeligt påvirker, hvilke fædre som holder forældreorlov, er ikke geografi, men uddannelsesniveau. Niklas Löfgren udtaler:

Den faktor slår alt, frem for alt hvis det er kvinderne, som har en videregående uddannelse.

Forældrenes indkomst har derimod ikke så stor effekt på hvem, der tager mest af orloven. Hvis manden tjener mest, tager kvinden hovedparten af forældreorloven, men det gør hun også, hvis det er hende, der tjener mest, viser Forsikringskassens analyser.

Fra januar er der blevet indført en tredje øremærket måned for de svenske fædre, men effekten af den kan ikke spores i statistikken før næste år. Men ifølge Niklas Löfgren påvirker den sikkert allerede fordelingen af forældreorloven i 2016:

Det er et sådant tiltag, som fremmer udviklingen. De tidligere pappa-måneder fik en stærk effekt med det samme, mens vi ikke har kunnet se en effekt af ligestillingsbonussen.

Du kan læse mere om barsel for kommen forældre i Danmark her.

Kilde: News Øresund – Anna Palmehag

Fakta: Her tog de svenske fædre mest af forældreorlov i 2015:

Norrbottens län 30,7 procent
Gotlands län 28,9 procent
Uppsala län 28,5 procent
Jämtlands län 27,9 procent
Stockholms län 27,9 procent

Fakta: Ligestillingsbonus og øremærket barsel

Försäkringskassan udbetaler forældreorlov. Der er knyttet 480 dage til et barn. 390 af disse dage får forælderen udbetalt et beløb som svarer til sygedagpenge (- 80 procent af lønnen, men maksimalt 946 svenske kroner per dag. Har forælderen ikke et arbejde udbetales 250 kroner pr. dag). I de resterende 90 dage udbetales 180 svenske kroner per dag. Forældrene har altså 195 + 45 dage hver, men kan overlade dage til den anden forælder, bortset fra 90 dage. Frem til den 1. januar i år var der 60 reserverede dage. Enlige forældre har ret til alle 480 dage. Ligestillingsbonussen indebærer at de forældre som deler på forældreorloven får et bidrag. Desto mere lige de deler, jo højere er bidraget, med et maksbeløb på 13.500 svenske kroner per barn.

Kilde: Försäkringskassan

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *